Tjeckisk Lantgås med hätta
Gäss är ett djur med stor intigritet. De vet vem som sköter dem och vilka som är okända. De vaktar sitt revir och bestämmer dagordningen i flocken. Det finns gäss som är mer sympatiska än andra, Hit hör de tjeckiska. De är i mitt tycke snälla för att vara gås, men som alla gäss kan de markera sitt revir väl. Det är särskilt under avelstid de visar de sin försvarsinstikt. Plockar man deras ägg blir de sura och då kan man få räkna med att få smörj. I övrigt följer de sin ägare väl och jagar bort inkräktare som kommer i deras revir. Gäss kan vara ilskna och deras revir ska man respektera, Tidigare hade jag skånegäss, men deras revirkänsla sträckte sig lite väl långt. De jagade cyklister och joggare så de var hemska att stöta på.
Jag har en stor förkärlek för lantraser, och då fick jag upp ögonen för den tjeckiska gåsen. Egentigen var jag på jakt efter kejsarankor, men stötte på dessa fina djur istället. Hättanlaget är recessivt och alla får inte hätta.
Den Tjeckiska gåsen är mycket snällare men värnar om sitt revir. De är väldigt smarta fåglar och vaktar sitt äggrede väl. Börjar man plocka deras ägg blir de extra vaksamma och vaktar sina skatter väl. Var beredd på rejäla nyp om du ska plocka äggen, men i övrigt är de snälla.
Gässlingarna tar de hand om och skyddar dem maximalt. Ingen kommer i närheten av dem då. I övrigt är de relativt fredliga. De bryr sig inte så mycket om vad som händer utanför revirets sfär. Dessutom är de väldigt charmiga både till beteende och för sin hättas skull. Ibland får man markera vad skåpet ska stå som men alla djur. Gäss flyttas lättast genom att man tar tag i deras hals (om det är korta sträckor vill säga). Försöker man få tag i dem på annat sätt riskerar du själv att få ett nyp. Ska de transporteras behövs en rejäl bur med bra ventilation.
Små barn ska inte vara med gäss om man inte föder upp gässlingar förstås. Som små är gässlingar lätt att få tama men som äldre kan de markera och de små söta gässlingarna som barnen gosat med blir mindre kul för barn. De gässlingar som barnen kan hantera är de utan föräldrar dvs de har maskinkläckts. En gås som ruvat själv attackerar så var på sin vakt då. Generellt vet gässen vem som sköter dem och för den personen är det aldrig några problem om de känner sig trygg med sin ägare. Det är de som inte brukar sköta djuren som kan råka illa ut.Gässen vaktar sin gård och dess ägare minituöst.
Att kläcka gäss själv är en liten utmaning. Gäss kräver lite mer än bara en kläckmaskin. De ska kylas ner och blötas under hela processen. Det finns bra äggkläckare för gås som sköter hela den processen men dessa är oftast väldigt dyra ( 2 månadslöner minst) och så är de gjorda för att kläcka fram flera hundra gäss. Hur gör man då om man vill kläcka fram en del gäss själv?Gåsägg ska inte kläckas fram i en kläckare som vaggar äggen som de flesta gör. Om man vill försöka ska man vara beredd på 5 veckors noggrannt arbete. Du ska ha tid och inte planera in annat under denna tiden, då går det oftast fel. Gässen ruvar ca 30-32 dagar med viss variation. Jag kläcker aldrig mer än 8-9 ägg, oftast färre. Jag kläcker dem i en typ äldre kläckare med vattentank under och vänder äggen manuellt 2ggr / dygn under större delen av inkuberingen. Jag är noga med attt se till att tanken är fylld med vatten hela tiden och den behöver fyllas på 3-4 ggr minst under inkuberingen. Dessutom har jag en sprayflaska med vatten då äggen ska kylas ner och blötas vid varje vändning, dvs 2ggr /dag. Kylproceduren ska öka allteftersom under inkuberingen. Jag märker äggen med ring på ena sidan och kryss på den andra för att ha koll på vädningen. Schemat nedan använder jag och det funkar bra;
Vändnings och kylningsschema för kläckning av gås - 2ggr/dag
kylning | blötning med vatten (efter nedkylningen) | ||
Dag 1-7 | 5 min | JA | Genomlys och ta bort de utan spindel |
Dag 8-14 | 10 min | JA | |
Dag 15-21 | 15 min | JA | |
Dag 22-28 | 20 min | JA | Kontrollys |
Dag 29 - 30(32) | NEJ | NEJ | Fylld vattentank och locket på tills kläckt. |
När gässlingarna kläcks behöver de värme. Man får också ha koll på deras ben då deras tunga överkropp behöver stöd och tränas för att gå obehindrat. De bör ha lite halkmotstånd´i början så benen vänjer sig vid sin tyngd. ibland måste man hjälpa till och då får man binda ihop benen med en liten pinne som stöd. Detta är bara temporärt men den tunga kroppen kan skada benen om detta sker kommer gåsen ha svårt att gå senare. Det är också viktigt att ge gässlingarna bra foder och proteiner så de utvecklas optimalt. De växer mycket fort och då måste deras ligament utvecklas optimalt annars får de svårt att röra sig senare i livet. Bra mat och yta att gå på är viktigt. Att bara ligga ner och äta då och då tränas inga benmuskler. Då kan djuret få svårt att stå på sina ben. Gäss är fantastiska gräsätare och håller ängar och hagar öppna.De behöver gräs och larver för att utvecklas optimalt. Gräs eller ärtskott klippt i små bitar är mycket bra foder innan de börjar beta själv. Man ska dock ge detta ofta i små portioner så de hinner äta upp. Färskt gräs och kväverika ärtskott blir snabbt otjänligt som foder hos gässlingar som kan kladda en hel del.
När mina gäss ruvar brukar jag ruva fram ett par gässlingar som sedan gåshonan får ta hand om. Det är ett kritiskt moment där man får förbereda ordentligt så man inte blir ihjälhackad. Har gåsen legat på sina ägg länge och det inte blivit något blir det mycket på en gång. De flesta har en enorm beskyddarinstikt. Om vädret är ok kan de vara med mamman på en torr och varm plats. Minsta kyla som senvinter/ tidig vår krävs det värmelampa och då får man flytta familjen. Se till att de andra gässen inte kan komma när dig och på med rejäla handskar då de flyttas till varm plats. Så länge ungarna är duniga är de mycket känsliga för både kyla och väta. De måste kunna torka sig snabb om det behövs. Här får man göra en avvägning för så länge de har de varmt och gott bildar de inte så snabbt sin isolerande fjäderdräkt. Lite kyla för avvänjning är bra men de måste kunna värma och torka sig snabbt