Sultan
Sultanhönsen kom till England 1854 från Istanbul i Turkiet. Engelsmännen gav rasen deras namn och namnet anger en hel del av deras härkomst. Sultan är en muslimsk härskartitel med religiös karaktär och i dessa kretsar har de kloner av höns som idag kallas Sultanhöns kommit. Dessa tofsbeprydda kloner är troligtvis mycket gamla och har funnits hos de aristokratiska kretsar som styrde i området redan tidigt i historien. Tofsbeprydda djur har spridit sig i lantraser upp över balkanområdet sedan lång tid tillbaka.
Djuren som kom till Storbritannien var vita och det var länge den enda färgen hos det som idag kallas sultanhöns. Nu finns även andra färger, men i min flock är djuren vita. Sultanhönsen är en mycket vacker prydnadsras, till det kommer att de är mycket lugna och sympatiska djur. De strosar omkring sakta med sina kraftigt befjädrade ben och de är mycket snälla och harmoniska. Det är lätt att förstå varför dessa trevliga djur är och har varit så populära under århundraden som gått. De är utmärkta små trädgårdshöns då de inte gräver och förstör speciellt mycket, men trots det ska man inte låta dem strosa fritt. Deras vita fjäderdräkt lyser tydligt för alla rovfåglar. Den stora hättan skymmer sikten så de kan inte fly sin fiende och då deras gång är mycket sävlig så de är inga sprinters som kan springa ifrån ett rovdjur. Benbefjädringen hindrar dem från att springa och deras gång är ganska klumpig. De rör sig ungefär som Charlie Chaplin i ett sävligt tempo. Djuren saknar flygförmåga och utan inhägnad har snart en katt ätit upp allihop.
De tycker mycket om värme och lägger sig gärna och solar om de får tillfälle. De tål klimatet bra hos oss, men man ska undvika fuktiga och dragiga miljöer. De uppskattar att ha en liten värmelampa på vintern som de gärna lägger sig under då de inte sitter på sittpinnar. Det är en prydnasras i första hand och djuren blir lätt mycket tillgivna. De värper medelmåttigt relativt små vita ägg. Hönorna använder sig sällan av ett rede utan de lägger äggen här och där i de utrymmet de har. Då dessa djur håller sig på marken under hela dygnet så är det viktigt att de går i en torr miljö med mycket strö. Hönsen ruvar inte.