Queen Golden Chocolate

För några år sedan hade jag viltbesök i min hönsgård. Det vara katastrof för min flock Queen Silvia. Med enbart 2 hönor och 3 tuppar kvar hade mer eller mindre 80% av hönsen strykit med.  Queen Silvia är så sällsynt att det kändes som spiken i kistan för rasen som jag hållit på med så länge. Tre tuppar på 2 höns är ohållbart, men då de tre tupparna var nödvändiga och kom från olika avelslinjer kunde dessa inte tas bort. Jag valde att sätta dem med en grupp av mina andra höns och sedan var planen att alla där jag hade en större mängd . Den gruppen delades så att bara hönsen fick vara med mina Queen och de två tupparna som jag hade av den andra rasen fick gå med ett fåtal damer kvar. Flocken djur blev nästan lika stor som den varit innan det katastrofala besöket. Planen blev att alla queen ägg den säsongen skulle kläckas tills jag hade tillräkligt med ägg och de  andra äggen fick bli till hushållet.

.Jag lät en en annan höna ruva fram en del ägg. Till min förvåning blev de flesta med Queen silvia teckning och en blev brun/gul med svartprickig dräkt. Jag valde att låta dessa gå tillsammans och efter några säsongers mixande med olika grupper har jag fått fram en mörkbrun klon av denna mix. De var enhetliga redan förra  året och de har inte haft någon tendens att gå tillbaka. Under dessa år har jag stundtals separerat de som har varit rena queen och de som mixats ihop och jämfört kycklingarnas utseende. Utseendet är i princip detsamma och de flesta är silver, men enstaka Golden blir det. Golden är en  variant av Queen Silvia som jag känner mig mycket nöjd med. De värper rosa ägg och hönorna har samma hängkam somleghorn.  Martin Silverudd hade fått fram en guldvariant som mer eller mindre försvunnit då jag fick mina första djur. Ibörjan fick jag dock några varianter som björkfärgad och en svagt gulaktig höna. Det svagt gula  har därefter inte dykt upp igen och den sista björkfärgade hönan strök med under viltbesöket det där ödesdigra året. Nu med facit i hand kanske det snarare blev lyckosamt för denna ras. Min klon kan ses här.

 

 

 

 

Kultur hönsföreningen har också  fått fram en guld variant av Queen Silvia och den finns att skåda på följande sida. De skiljer sig lite från mina och den har också en annan bakgrund då man gjorde som Martin Silverudd gjorde när han korsade fram Queen Silvia från Leghorn och Rhode Island. Båda dessa raser är gamla raser som såg dagens ljus runt sekelskiftet 1900. Att det prickiga anlaget finns i andra raser också och att detta anlag fanns så nära bland mina egna raser hade jag faktiskt inte anat. Det hela kan bara klassas som a lucky flow. Min klon somjag namngett Queen Golden Chocolate är mörkare brun än kulturhönsföreningens. Jag har aldridg heller funderat på att återskapa en den gula varianten så ibland är slumpens vägar det som gör det hela. Hur jag än hade planerat hade jag inte valt den ras som nu la grunden för denna variant det är helt utanför ramarna men denna vetskap har gjort det tydligare hur man kan både förstärka och bibehålla en arts karaktär. Rovdjur är kanske inte alltid så farligt då den kan ge ge potential till något nytt.

En annan sak som har väckt mitt intresse är att när jag mixat mina ursprungliga Queen Silvia med denna nya klon har ett fåtal fått en ljus Queen Silvia teckning då de är kycklingar. Dessa har hittills utvecklats till Queen Silvia silver tuppar. Martin Silverudd höll på att skapa en könsvisande ras då han korsade fram Queen Silvia från en Rhode Island med en vit Leghorn. Denna säsong kommer jag fortsätta mina studier kring dessa fina djur och särskilt  de enstaka som är ljusare fortsätter att vara tuppkycklingar. Det finns fortfarnade kycklingar som ser ut som traditionell Queen Silvia kyckling. Dessa kan vara både tupp el höna. De som är choclate gold är dovare som kyckling men samma teckning.  Framöver går alla mina Queen Silvia i blandad flock.