Pavlovskaja

Pavlovskaja är en rysk lantras. Rasen är mycket sund och ruvar gärna fram ny avkomma. Pavlovskaja är utan tvivel en ras från östra Europa med Ryssland och omnejd som hemvist. Men det mest troliga är at den funnits över hela Balkan och Östeuropa långt tillbaka i tiden då kartan i detta område har varit turbulent på många sätt de senaste 500 åren.

Pavlovskaja är en fantastisk ras som blir en allt större favorit för varje år som går. De är en prydnad i hönsgården samtidigt som de är sunda och kavata. Dock inte kaxiga som många  andra kan bli. De skapar snabbt en rofylldhet i flocken. Man skulle kunna tro att de är känsliga med sina sina tofsar, skägg och benefjädring,men där tar man rejält miste. Det ryska arvet ger dem en tålighet utan dess like. De värper mer eller mindre året runt om så önskas. De är alltid först till att värpa och bryr sig inte om vädrets växlingar speciellt mycket. En bra ras för landets nordliga delar. Pavlovskaja är också en bra budgethöna. Lite värpfoder och de värper i mängder och ger även bra äggmängd utan värpfoder. Äggen är vita och svagt beige av mediumstorlek. 

Mina Pavlovskajahöns varierar en hel del i fjäderteckning. Det finns två standardardiserade beskrivningar av pavlovskaja brun med svarta prickar och vit med svarta prickar som kan ses här; 

Äldre teckningar visar ett släktskap med vita sultanhöns. Sultanhönsen har samma fredlighet men är inte lika robusta som Pavlovskaja. De är inte heller lika rörliga och så ruvar de inte.Korsar man Pavlovskaja med Sultaner så får man dock djur i en smutsaktig vit färg, vilket tyder på ett dominant  anlag hos dem båda. Sultanhönsen, vitt och ett mörkare dominant drag hos Pavlovskaja. Du får en intermediär korsning. 

Min teori är att Sultanhönsen härstammar från societeten och Pavlovskaja från allmogen som arbetade på herrgårdar. Sultanhönsen ruvar inte men det gör Pavlovskaja så i Pavlovskaja finns helt klart gener av gamla lantraser. De är mer vaksamma än Sultaner precis som lanthöns brukar vara.  Att dessa raser är nära varandra i släktskap är jag personligen helt övertygad om. Sultanhönsen är ett resultat av en inkorsning med dominant vit färg som sedan avlats vidare i adelskretsar. Detta avviker aldrig då andra Pavlovskajafärger finns med. Den smutsaktiga grå/vita, typ fiskmås-färg är inte så vacker, varför man helt enkelt låtit vita djur fått korsa sig vidare med varandra. Även om det finns lite grått stänk i så förstärks det vita allteftersom. När sedan turkarna presenterade de exotiska vita hönsen för den engelska aristokratin på 1800-talet fick de namnet Sultanhöns. Kvar på landsbygden i trakterna där turkarna invaderat fanns de gamla Pavlovskajahönsen kvar. 

I mina renrasiga sultanhöns, som jag haft i många år, kan man ibland se en pytteliten gråfärgad fjäder bland alla kritvita, på vissa djur. Samma färg som finns på de gråvita som blir vid mixer. Nu behöver inte båda raser härstamma från Turkiet,även om det är en möjlighet. Det Ryska och Osmanska imperiet var stora  förr i tiden och det finns en möjlighet att Pavlovskaja härstammar från Ryssland och att den spreds till Turkarna som avlade fram Sultanhönsen. Oavsett vilket håll de vandrat, så är de närbesläktade. De har även samma kamtyp.

Alla Pavlovskaja är inte prickiga det finns svarta, grå och citronfärgade varianter.

Mina Pavlovskaja och Sultanhöns går separat från varandra.