Maskinkläckning

Maskinkläckning har ökat i popularitet. Man får fler kycklingar än under höna och du kan styra aveln när det passar dig och inte hönan. Oftast väljer ju hönan att ruva när man själv vill ha semester. Många vill ha färdiga utställningsdjur till hösten osv. Andra tycker det är för bökigt att trilska med sura skrockor och att det tar mer tid än det ger utdelning. Ja förvisso, men då sätter du man egna uppsatta parametrar i främsta rum. Vill man arbeta för rasers bevarande är det viktigaste att arten kan fortplanta sig själv. Där innefattar det fler aspekter än bara ha en hög befruktning i äggen. Hos mig är maskinkläckning mer som en reservåtgärd. Idag maskinkläcks djur på löpande band och det känns för mig mer som en industri. Men vi är alla olika och det viktigaste är att djuren får det bra. Det kan de få oavsett om de är maskin eller naturruvade. Maskinruvade kycklingar blir oftast mer tillgivna är naturruvade eftersom en höna markerar ett visst avstånd och kan t.o.m bli folkilsken då den ruvar eller kläckt fram kycklingar.

Skall äggen maskinruvas så är vändningen under de 21 dagar som det tar för ägget att bli en kyckling som är det viktigaste momentet. Där finns olika modeller utan eller med vändarautomatik, halvautomatik eller helautomatisk. I en helautomatisk maskin rörs äggen kontinuerligt i en vagga eller med att en platta flyttas fram och tillbaka. Egentligen är det idealiska att ägget vänds ett halvt varv kontinuerligt under dessa dagar för det är så hönan gör. Sådana maskiner finns, men dessa är dyra. En halvautomatisk betyder att du med en enkel lösning själv kan ändra samtliga äggens position på en gång. Detta moment bör göras minst två gånger per dygn. En äggkläckare utan automatik måste du själv vända samtliga ägg minst 2 gånger om dagen.

En annan mycket viktig faktor för ett lyckat resultat är luftfuktigheten som måste hållas konstant framförallt vid kläckning. Vid kläckning får inte luftfuktigheten ligga under 60 %. Variationer i luftfuktighet under kläckning är det vanligaste felet att kläckning i maskin misslyckas. Där är det viktigaste faktorn att man håller sina fingrar i styr.

Den vanligaste orsaken till fluktuation i luftfuktighet beror på människan själv. När den första lilla kycklingen kommer blir man så ivrig att man genast ska hjälpa denna ut ur maskin. Vips när du öppnar på locket så förändras luftfuktigheten så att alla kycklingar som inte ännu har kläckts påverkas. När kläckningen påbörjas så LÅT KYCKLINGARNA VARA. De klarar sig ett helt dygn utan några hjälpinsatser.

För vissa raser som Skånsk blommehöna är fluktuation i luftfuktighet rent förödande. När luftfuktigheten varierar så kommer inte kycklingen ut tillräckligt fort och det kan leda till att deras leder börjar stelna redan inuti ägget. Detta leder till att framförallt deras fötter kan bli missformade. Kroktåiga djur får man aldrig under en höna och det är ingen missbildning utan en ren kläckskada som orsakats av för låg luftfuktighet eller variationer av denna eller temperatur under kläckningen. Detta är permanenta skador och går aldrig tillbaka. Är skadorna direkt handikappade för djuret är avlivning det enda rätta. Blommehönan är särskilt känslig för detta.

Nedan följer en enkel lathund för maskinkläckning;

1. Samla färska ägg eller låt inköpta ägg vila 1 dygn.

2. Förbered kläckaren så att den blir uppvärmd. Kontrollera luftfuktighet och temperatur. I kläckmaskinen.

3. Lägg äggen i kläckaren. Lagom trångt. (tryck inte i för många det kostar mer än det smakar då äggen inte kan vändas ordentligt. Vänder du äggen själv under hela kläcktiden kan fler ägg få plats, men man måste ta hänsyn till att många ägg ändrar andra optimala förutsättningar för de blivande kycklingarna)

4. Lys äggen efter 5-7 dagar. Där du ser spindeln markera med ett kryss. (jag har noterat att där spindeln först syns inom en enkronas radie från denna kommer kycklingen att hacka sig ut) Ägg utan spindel sorteras bort (LÄGG INTE IN NYA ÄGG - KÖR EN OMGÅNG I TAGET). Lägger du in ägg senare och inte kan flytta dem till en annan maskin kommer påverkas negativt då de andra kycklingarna kläcks, läggs de i en ny maskin kan dessutom skilja sig i luftfuktighet mm)

5. På den 18;e dagen slutar du vända äggen och häller på vatten i behållaren och mäter luftfuktigheten. Ibland kan någon svamp med vatten vara tvungen att läggas i kläckaren. Vid den här tiden så lägger du alla äggen med det markerade krysset uppåt. Då kommer de att hacka sig ut ägget någonstans i närheten av denna markering.

6. Runt den 20;e och 21;a dagen kommer kläckningen att påbörjas. Från det att den första kycklingen har kläckts vänta 20 timmar innan du lyfter på något lock. Har alla kläckts tidigare kan man ta ut kycklingarna tidigare. Är det variation i kläckning så vänta i det längsta och öppna inte locket mer än nödvändigt. Har du variation i kläckningstid kan det bero på att du mixat olikt stora ägg. En liten silkes kan vara färdig ett dygn före en maran kyckling, men har du större variationer än så bör du kontrollera din kläckare eller så har du helt enkelt lagt in äggen vid olika tidpunkt eller för gamla ägg.

7. Plocka ut kycklingarna och sätt de under värmelampa eller värmetak.