Ägg för konsumtion
Äggen är av stor betydelse då man har höns. Det är viktigt att man får de ägg man vill ha av sina hönor. Äggen ska vara goda, fina och kännas mer naturliga än de ägg man köper i affären. Det är sällan svårt att överträffa affärernas ägg. Ger man hönorna grönt eller låter dem gå fritt får man riktigt gula gulor som man aldrig kan få på de äggen man köper i affären. Nuförtiden är ekonomi för alla livsmedelsproducenter central. För att få verksamheten att gå ihop ger man ofta i de stora hönserierna det fodret som är billigast och det är oftast fattigt på just betakaroten. Betakaroten finns i gräs och när hönor får grönt blir äggen också fina.
Idag har intresset för egna höns vuxit sig starkt, En anledning är just köpeäggen som är så smaklösa och där man knappt kan skilja gulan från vitan. Håller man höns själv märker man snabbt en skillnad mellan sommar och vinterägg. Vinteräggen är alltid blekare än de äggen som man har på sommaren. Inget foder i världen kan kompensera färskt gräs och annat grönt. Idag hittar man återigen höns lite här och var, till och med på takvåningar i New York håller man höns just för att få goda ägg. En sockerkaka bakad av frigående ägg kan vissa tro att man färgat med gul karamellfärg.
Ägg är en färskvara och vill man ha dem för konsumtion bör de in i kyl samma dag som de värpts. Skulle äggen vara befruktade dör ett eventuellt embryo i kylskåpet. Från värpdag är ägget hållbart i 5 veckor, men för den saken skull bör inte man konsumera sina ägg så fort som möjligt. Vill man koka och skala sina ägg skall dessa ägg helst vara 1 vecka gamla. Det beror på att hinnan som precis sitter innanför skalet tar ungefär en vecka på sig att skilja sig från ägget. Egentligen är det en färskhetsprocess för på ett nyvärpt ägg sitter denna hinna tätt intill skalet vilket gör ägget mycket svårskalat om det kokas. När denna bryts ner blir det lättare att skala ägget och det tar ungefär en vecka. Denna hinna är också viktig för fosterutvecklingen så vill man kläcka kycklingar av sina ägg ska äggen inte vara äldre än 7 dagar för då har hinnan börjat lysera dvs förstöras och då är ägget för gammalt för att det ska bli en kyckling. För konsumtion bibehålls dock näringsvärdet om man från början satt ägget kylskåpskallt. På hönserier förpackas äggen och distribueras så att de är i affären ungefär en vecka efter att det värpts. På så sätt är äggen som köps i affären alltid skalbara när de köps. Nu kan man visst koka äggen tidigare. Att det är svårt att skala betyder bara att ägget är färskt. Ta en kniv och nacka av toppen med skal och allt så har man ett gott frukost-ägg som kan gröpas ut och avnjutas.