Hedemorahöns
Hedemorahönan är vår nordligaste lantras. Det är en ras som man lätt förälskar sig och därför är inte denna ras längre direkt hotad. I södra Sverige är den mindre vanlig, men dess popularitet ökar även där. Det är en ras som ständigt efterfrågas. Den är mycket vacker, robust och tålig på alla sätt. De var populära även bland allmogen förr i tiden. En tupp och höna var en var en vanlig brudgåva i Dalarna.
Hedemorahönsen har tät fjäderdräkt så de tål kyla bra. De kallas även för "byxhöns" eftersom framförallt tupparna får så tät fjäderdräkt runt sina ben så att de liknar korta byxor som var moderna på 1500-talet, sådana som Gustav Vasa hade. Den täta fjäderdräkten kan ses som en anpassning att klara sig i snö. Vissa djur får dunlik fjäderdräkt som kan jämföras med silkeshönans.
Denna vackra lantras är den som är utvald att visas upp överst på min hemsida. Hedemorahönsen har allt man kan begära av en sund lantras. De är vackra och har mycket fina ögon som oftast är mörka med djup blick. De är medelstora djur och hönan värper, i förhållande till sin storlek, stora ägg. De är dock något mindre är exempelvis Blommehönans ägg. Äggfärgen är beige till ljusbrun. De värper bra, men inte så mycket som Blommehönan däremot så värper de tidigare på säsongen. Till skillnad från Blommehönan så ruvar Hedemorahönan gärna fram sina egna kycklingar, men detta måste stimuleras annars avvecklas instinkten succesivt till att ruva. På samma sätt som man kan öka ruvningslusten kan den triggas av. Hönor som ruvar fram sina egna kycklingar får ofta avkomma som vill ruva när de blir vuxna. Idag kläcks många djur i maskin. Äggkläckare är billigt och du får fram många kycklingar på en gång när man själv vill ha dem. Men att kläcka fram djur i en maskin på raser som gärna ruvar själv, är enligt min uppfattning ett helgerån. Det ska endast göras i yttersta nödfall som när man haft besök av rovdjur i hönsgården eller om man vill börja med Hedemorahöns och bor i södra Sverige där de fortfarande är relativt ovanliga. När man väl har fått en flock så låt hönorna ruva - där jätteduktiga och man får snabbt många djur i sin flock.
I min flock har jag många av Hedemorahönsen alla färger. Jag har rödkammade och svartkammade djur. Svartkammat är ett dominant anlag och därför bör man inte ha för många svartkammade djur för då avvecklas snabbt det röda anlaget i flocken. 40 % svartkammade djur är ganska lagom. De svartkammade är ofta mycket tjusiga att se på och det finns de som bara avlar på dessa, men som genbankentusiast tycker jag det är viktigt att bevara variation och mångfald. Mina Hedemorahöns är dock inte genbanksanslutna.