Avelsägg

Om man vill kläcka kycklingar av sina ägg skall äggen vara högst 7-10 dagar gamla. Därefter minskar fruktbarheten drastiskt. Ett ägg som skall kläckas skall förvaras svalt. Inte kylskåpskallt för då dör embryot, men runt 10-12 grader. Äggen ska vändas dagligen så att snoddar och membran förblir intakta inuti ägget. När man skall kläcka äggen så skall alla äggen läggas in i kläckare eller under hönan på en gång. Har du egna ägg förbered med så färska ägg som möjligt. För att få ett bra resultat ska du förbereda med att ge djuren allsidig och proteinrik föda gärna med inslag av grönt gräs.

Har du köpt äggen och/eller du har transporterats i bil eller med post då är det viktigt att du innan, du sätter in äggen i kläckaren, LÅTER ÄGGEN STÅ I MINST 1 DYGN innan du sätter i dem i maskinen. Under transport ändras membran och skall de kläckas så måste ägget som är en levande produkt hinna med att få alla membran på rätt plats igen annars blir det oftast ett dåligt kläckresultat. Har du skickat efter dina ägg så räkna med att kläckresultatet kan sjunka något. Små ägg är lättare att få resultat på än stora. Har man skickat efter gåsägg så är dessa ägg så stora att membranerna påverkas starkt under transporten, även membranet runt gulan. Det betyder inte att de inte kan bli någon gässling, men de är svårare att se när man genomlyser ägget och kläckresultatet blir generellt något sämre på stora ägg om dessa skickats.

Ruvtid eller kläckningstid är olika mellan olika arter. Generellt gäller följande;

Höns; 21 dagar Vaktlar 17 dagar Ankor 28 dagar, Myskanaka 32 dagar, Gäss ca 30 dagar, Tofsvaktel och fasan 23-24 dagar.

 

Vid kläckning är temperatur och framförallt fuktighet viktiga parameterar. Är det för torrt torkar membranen ihop till en hård klump och för fuktigt blir membranet för segt. Båda dessa faktorer kan göra att kycklingen inte kommer ut. Oftast får man stora svängningar när man springer och tittar och öppnar hela tiden Låt bli att öppna tills alla (eller flertalet )har kläckts.