Ankor
Få djur är så charmiga som ankor. Redan som liten fascineras små barn av att mata änder och en ankdamm ger en rofylld känsla. De små badarna kan simma redan som små och dyker friskt i vattnet. Vatten är ett livsnödvändigt elexir för dessa varelser. De badar året runt och kan det beroende på att de har en gumpkörtel med fett som de smörjer sina fjädrar med. Det isolerar mot fukten så ankan trots bad inte fryser. Deras favoritväder är regn och kan in princip vara ute året runt.
De flesta fåglar har ingen gumpkörtel med fett vilket gör att deras fjädrar blir våta och djuret kyls då snabbt ner. Ankor ska man hålla för sig själv eller tillsammans med gäss som också kan smörja in sin fjäderdräkt. På sommarhalvåret kan de gå tillsammans med andra djur, men det måste då finnas torra platser för dem. Ankan är fredlig, men trots det brukar höns och andra djur inte känna sig så bekväma i ankors sällskap och det beror på att de charmiga ankorna är makalösa till att smutsa ner och göra det fuktigt och kallt. Deras breda fötter gör också att det snabbt blir en smutsig nertryckt massa av allt strö som ges. Dock måste man byta strö rätt ofta när de går i begränsat urymme, vilket är tvunget ibland, vid exempelvis restriktioner. Ankorna älskar att böka i halm och äter en del av både hö och halm på vintern.
Varför har man ankor? Den frågan kan man ställa sig när de kladdat ner ordentligt, men de har två viktiga funktioner. Ankor filtrerar vatten och jord från stickande insekter som myggor och flugor. De gör att man kan vistas i sin trädgård under sommaren. Den andra fördelen är att ankor älskar sniglar. Mina ankor vräker i sig mördarsniglar med största aptit. Ankorna förstör inga rabatter om man har de frigående, men de bajsar en hel del och då är det inte så kul att gå där ankorna gått. Hos mig går ankorna i sin del av trädgården. Sniglar som hittas i andra delar av trädgården samlas ihop i en hink och ges till ankorna.De lär sig snabbt hur snigelhinken ser ut och kommer springade i ett huj. På några minuter brukar alla sniglar vara uppätna. 2020 var ett mycket snigelrikt år och ankorna hade mer eller mindre kalas varje dag. Många tror att myskankorna är bäst på att äta sniglar, men cayugor och blå ankorna är de bästa i det avseendet enligt min erfarenhet.
Ankor finns av många olika standardiserade raser och lantraser. Hos mig finns Aylesbury anka, Cayuga anka, Svensk blå anka och myskanka (viltform).
Kejsaranka
Gul Kejsaranka
Peking /Magpie
Aylesbury anka
Är en vit köttanka från engelska Aylesbury. De är framavlade för köttproduktion. Fjäderdräketen är vit och den kan förväxlas med den vita Pekingankan. Det fiinns dock några väsentliga skillnader. Pekinganka springer med ryggen i 45 graders vinkel medan aylesbury har en platt och vaggande gång. Näbben är svagt rosa hos en ung anka. Pekinganka har alltid orangegul näbb och oranga fötter. Arten behöver hjälp att bevaras då den slagits ut mer och mer av den mer snabbväxande pekingankan. De värper stora vita ägg.
Cayuga anka
Är en svart anka från Nordameriika som blivit oerhört populär. Dels den för svarta fjäderdräkten som ger ett stiligt och sobert intryck, och dels för de värper svarta ägg, Nja i själva verket varierar svartheten en hel del och kan mer liknas vid en slags beläggning på vita /turkosa ägg. Dessa äggen är väldigt vackra, men värps inte alltid av alla cayugaankor. Ibland är det bara ett av äggen som värps som är svart.2020 fick jag två svarta ägg. Ett var obefruktat och ur det andra kom Checky. En helt underbar anka som väckte beudran hos alla som hann se henne innan räven tog just henne. Checky finns på bilden ovan när hon är på väg upp ur dammen. Det svarta ägget hon kom från ses på bilden nedan . Jag hoppas på en ny Checky . Oavsett så är cayugorna fantastiska på många sätt och de är en bra budgetanka i mellanstorlek.
Svensk blå anka
Liknar cayugorna i storlek. De är antingen vita (åt det grå hållet), svarta eller blå. De blå och svarta har en vit haklapp och det är på den man kan skilja den svarta från cayugan. Detta syns tydligt på bilden ovan. Den svenska blå ankan har olivgrön näbb, men cayugor har svart näbb. Dessa ankor är duktiga på att äta mördarsniglar. Äggen är vita och lite glansiga. De är starkt hotade och behöver hjälp att bevaras.
Myskanka
Myskanka har ett speciellt utseende. Det är en annan art men korsningsbärrier kan uppstå. Hurvida dessa är fertila eller inte är inte helt klarlagt. Myskankan kan bli väldigt stor. Min klon är lite åt det vilda hållet och de blir nätta i sin storlek. De är i storlek med de andra ankorna som finns på gården. De skiljer sig lite i sitt beteende . Det ena är att de kan flyga. Rätt som det är sitter de på taket och kan flyga iväg på hösten om man har otur. Mina har hittills stannat kvar på gården. I och med att de flyger så sover de på pinne el på tak om de får välja.Börjar de få för sig att sitta på taket om nätterna ökar benägenheten till förvildning markant. Då får de gå i hagen med nät så de inte flyger iväg. Myskankorna är fantastiskt duktiga på att ruva fram ällingar och och är bra fostermammor till de andra som mer sällan ruvar. Ruvtiden för ankor är generellt 28-30 dagar för myskankor är ruvtiden 32 dagar. Myskankans ägg är vita med ett vaxlager, men de kan vara svåra att skilja från andra vita ankägg.
Under avelsäsong går alla ankor i separata hägn , men övriga året går alla tillsammans. Äggsäsongen är relativt kort, men längre än för gås. Ankägg är mycket fina att baka med. De är också mycket goda att äta. Om man kokar ankägg för att äta ska man koka dem i 4 minuter och därefter låta dem ligga kvar i det heta vattnet utan att kokas i 4 min. Då blir de perfekta. Kokar man ankäggen längre blir ägget som en gummiboll. Personligen bakar jag mest med mina ägg då jag tycker att storleken på ankägg ger lite för mycket ägg då det kokas.