Afrikansk Hjälmpärlhöna
Afrikanska hjälmpärlhöns är en god äggläggare från Afrikanska kontinenten. Äggen är relativt små i förhållande till djurens storlek. Karaktäristiskt är det mycket hårda skalet som en kyckling ska hacka sig ut ur. Det säger en hel del om arten - den är stark och robust på många sätt. Fågelköttet ska vara delikat. Som kycklingar blir de snabbt kavata och kan ruvas fram av en höna. Hos mig har aldrig någon höna av arten ruvat själv. Det är en fördel om de ruvas fram för då följer de hönan och lär sig var hemmet är och var man ska sova. De kan växa upp med andra kycklingar utan problem, men de är glupska och allt eftersom de växer måste man ha koll så de inte trycker undan andra djur.
De är mycket vaksamma djur och larmar högljutt om något inte passar dem. Känner den sig orolig hörs den vida omkring. De är utpräglade flockdjur och vill inte lämna sin grupp hur som helst. Hjälmpärlhöns behöver tygghet och stor yta med rörelsefrihet. De är lika ofta på taket som i en hage,dock söker de sig alltid tillbaka till sin flock om de är trygga. Köper man hem nya så ta det varsamt innan de får gå ut. De behöver minst 3 veckor på sig att vänja sig vid sin nya bostad. Har de flyttat söker de sin gamla flock och då sticker de snabbt sin kos. De kan vandra över stora stycken och leta mat. Att fånga en på rymmen är svårt för de är blixtsnabba.
Hos mig har pärlhönsen två funktioner. De larmar mot rovfåglar, katter och annat som inte är som det ska. De skriker högljutt och varnar alla andra djur så de springer in och tar skydd. Den andra funktionen är att de är fantastiska mus-och råttfångare. Fåglar i allmänhet drar lätt till sig gnagare som är hungriga. Dessa sprider sjukdomar och är allmänt otrevliga att ha i ett stall. Alternativet är gift, men då man har andra djur i närheten som katter, hundar mm vill man inte ha gifter i omlopp. Har man problem med möss och råttor är dessa djur oumbärgliga. De är bättre än katterna i detta avseende. Bor man så man kan ha dessa fantastiska djur så tveka inte, men glöm att du kan ha dem i ett villaområde. De hörs vida omkring!
Som vuxna kan de vara med de flesta djur. Dock lite reservation för dvärgsilkeshöns. Detta är jättebra för som musfångare kan man placera om flockarna där det behövs. Men om man inte ska bli lomhörd bör hela flocken flyttas dit den ska arbeta. Den enda ras som inte pärlhönsen är så kompatibla med är Araucanorna. Av någon anledning blir araucana som normalt är kavata djur helt till sig och nervösa.
Om somrarna sover de gärna på taket. Man får lätt tropiska vibbar då de vandrar på taknocken i solnedgången med sin typiska gångstil.
Den ursprungliga färgen kallas vilt och är lite dovblå. Idag finns även vita och lavendel.
Alla tre har samma fina egenskaper. En annan egenskap som är plus med dessa vackra djur är deras friskhet. De är inte så lätta att könsbestämma, men som vuxna hör man skillnad i deras läte och så är hanens slörar utåtböjda medan honan har sina platt intill. Förutom vita och viltfärgade finns en pärlgrå variant. Alla tre finns på gården och går under avelssäsong i färgrena grupper.